Met de Circular Solution Space ontdekken deelnemers in een aantal workshops gezamenlijk de circulaire waardeproposities, businessmodellen en productiewijzen die specifiek zijn voor hun eigen organisatie. Een typische deelnemersgroep voor een workshop programma met deCircular Solution Space®bestaat uit deskundigen vanuit verschillende bedrijfsdisciplines. Denk bijvoorbeeld aan productontwerp en engineering, marketing, sales, inkoop, operations, legal, finance en management. Het is hierbij de bedoeling dat het gehele gekozen workshop programma met één en hetzelfde multidisciplinaire team doorlopen wordt.
Deze eerste workshop zorgt voor een gedeeld begrip van het concept ‘circulair’ binnen het team van deelnemers. Voor een eventueel vervolgtraject beschikken zij daarmee over een gemeenschappelijke terminologie voor ontwerp- en procesinterventies en circulaire businessmodel-archetypen. Daarnaast creëert deelname aan de workshop een gevoel van belang, urgentie en draagvlak bij de deelnemers voor een mogelijk vervolgtraject.
Tijdens de workshop geven we een presentatie en uitleg over de basisprincipes van de circulaire economie. We behandelen het hoe, wat en waarom van de circulaire economie. Aan de hand van voorbeelden definiëren en bespreken we mogelijke ontwerp-interventies en businessmodel archetypen.
In deze workshop wordt op basis van de kennis en expertise van de deelnemers een topline ‘product lifecycle map’ gemaakt. Dit schematische overzicht maakt de verschillende elementen van de levenscyclus van een product inzichtelijk door gebruik te maken van basiselementen met elk hun eigen iconen, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, productieprocessen, verliezen, transport en distributie, handelstransacties en gebruik. Hierdoor ontstaat bij alle deelnemers een volledig beeld van de samenhang tussen bedrijfsprocessen. Het overzicht maakt ook zichtbaar waar er waardevernietiging optreedt en of deze al dan niet voorkomen kan worden door product- en/of procesverbeteringen.
In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met de Circular Solution Space. Dit is een tastbaar, driedimensionaal model, dat wetenschappelijk is ontwikkeld voor het systematisch analyseren van bestaande producten en genereren van nieuwe ideeën in multidisciplinaire groepen. Dit ruimtelijke model helpt deelnemers snel grip te krijgen op complexe materie. Als middelpunt van de workshop, faciliteert de Circular Solution Space levendige, betrokken interacties en discussie.
Middels de Circular Solution Space wordt een analyse gemaakt van het bestaande ‘product-dienst-businessmodel’. Maar, belangrijker nog, worden vanuit dit model alternatieve paden verkend naar nieuwe bedrijfsspecifieke circulaire oplossingen. Door het ontdekken en bespreken van circulaire ontwikkelpaden krijgen de deelnemers meer inzicht en grip op de (vervolg)stappen die mogelijk zijn in circulaire bedrijfsontwikkeling.
De Business & Production Map kan verder onderbouwd en geobjectiveerd worden met behulp van Circularity Benchmarking. Dit is een rekenmodel voor het objectief meetbaar maken van circulariteit. Dat kan op het niveau van het gehele bedrijf maar ook op het niveau van een product, een proces of een waardepropositie. Op basis van een cijfermatige analyse creëert Circularity Benchmarking een solide fundament voor toekomstige circulaire bedrijfsontwikkeling. Deze informatie is essentieel bij het richten van ideevorming op de meest potentieel waardevolle bedrijfs- of productonderdelen.
Voor elk van de verschillende processtappen uit een Business & Production Map worden de eco-impact en eventuele vernietiging van toegevoegde economische waarde bepaald. Circularity Benchmarking combineert het kwantificeren van de eco-impact (Life Cycle Assessment) met een kwantitatieve analyse van toegevoegde en vernietigde economische waarde.
Het programma kan op verschillende manieren worden ingezet. In een exploratieve vorm, gericht op het breed verkennen en inventariseren van (nieuwe) mogelijkheden voor circulaire bedrijfsontwikkeling. Of vanuit analyse, gericht op het doelmatig aanpakken en transformeren van (een specifiek onderdeel van) de bestaande productie of bedrijfsvoering.
de exploratieve route Bij keuze voor deze route wordt de Circular Solution Spaceingezet als analyse-, discussie- en creatieve tool zonder process- of cijfermatige analyse vooraf (de Business & Production Mapping en aanvullend de Circularity Benchmarking). Deze benadering is vooral geschikt voor bedrijven die nog zoekende zijn en eerst breed willen kijken naar de mogelijkheden voor circulaire transformatie. Dit zijn veelal bedrijven die voornamelijk creatief georiënteerd. Of bedrijven waar veel ruimte is voor alternatieve invulling van hun activiteiten; bedrijven die op zoek zijn naar een heel nieuwe circulaire waardepropositie en/of (merk)strategie.
de analytische route In dit geval wordt voorafgaand aan het werken met de Circular Solution Space een cijfermatige analyse gemaakt van het bedrijfsproces. Met een Business & Production Map worden de hotspots voor circulaire ontwikkeling vastgesteld en al dan niet cijfermatig onderbouwd met Circularity Benchmarking. Na deze analyse wordt de Circular Solution Space heel gericht ingezet om alternatieven te vinden voor specifieke problemen die geconstateerd zijn bij de analyse. Deze route is geschikt voor bedrijven die verder zijn in hun besluitvorming en willen omschakelen naar circulaire bedrijfsvoering.
Met de Circular Solution Space ontdekken deelnemers in een aantal workshops gezamenlijk de circulaire waardeproposities, businessmodellen en productiewijzen die specifiek zijn voor hun eigen organisatie. Deze hebben altijd een logische relatie met het bestaande bedrijfsmodel en de business case. DeCircular Solution Space maakt veelbelovende en alternatieve paden zichtbaar tussen de bestaande bedrijfsvoering en meer circulaire bedrijfsvormen en business cases.
De methode maakt gebruik van een fysiek, driedimensionaal model. Dit model is wetenschappelijk is ontwikkeld om in groepsverband ideeën voor circulaire bedrijfsontwikkeling te analyseren, te genereren en te visualiseren. Het gedeelde creatieve proces leidt tot bedrijfsbreed gedragen oplossingen en concrete paden richting 100% circulaire bedrijfsvoering die door alle deelnemers als kansrijk en succesvol worden gezien.
Aanvullend op de Circular Solution Space bieden wij analytische instrumenten en rekenmodellen om ideeën en oplossingen getalsmatig te valideren en de (pilot)implementatie te monitoren en te toetsen op basis van de bedrijfsvoering en de businesscase. Door met eigen medewerkers vanuit verschillende disciplines en perspectieven de mogelijkheden te verkennen en te bespreken ontstaat een collectieve intelligentie en ambitie. Deze verankering in het eigen team stelt de organisatie in staat zich op eigen kracht steeds verder te ontwikkelen.
Om bedrijven te transformeren richting 100% circulariteit is betrokkenheid en doorzettingsvermogen nodig. Door de kansen van circulaire bedrijfsvoering gezamenlijk in beeld te brengen ontstaat een duurzame drijfveer om ook echt te blijven veranderen.
De kansen op succesvolle implementatie van circulaire oplossingen nemen enorm toe wanneer verschillende paden richting 100% circulariteit systematisch en in multidisciplinair teamverband ontwikkeld en vergeleken kunnen worden. Met onze bewezen methodiek dragen wij een unieke en complete set tools aan voor systematische analyse, gezamenlijk ideevorming en doorontwikkeling van circulaire oplossingen.
Om succesvol te kunnen veranderen moet je dezelfde taal spreken. Essentieel onderdeel van onze aanpak is het aanbieden van een gedeelde "circulaire taal en terminologie" die communicatie vergemakkelijkt, zowel gedurende als na het workshopprogramma.
Een veranderidee is pas echt bruikbaar als het rond te rekenen is. Zowel vanuit bedrijfseconomie als vanuit circulariteit. In aanvulling op bestaande economische rekentools bieden wij kwantitatieve methoden voor het bepalen van het niveau van circulariteit van bestaande en nieuwe circulaire oplossingen. Daarnaast kunnen de resultaten van de circulaire ontwikkeling hiermee naar de buitenwereld zichtbaar worden gemaakt.